Home Social Media Jak sprawdzić lokalizację na FB?
Social Media - 25 marca 2020

Jak sprawdzić lokalizację na FB?

Lokalizacja na Facebooku. Jak namierzyć kogoś przez messengera?

Jak sprawdzić czyjąś lokalizację na FB? Facebook umożliwia wzajemne udostępnianie i sprawdzenie lokalizacji swoich użytkowników. Tę funkcję znajdziemy pod nazwą ,,Znajomi w pobliżu”. Jest ona dostępna tylko na urządzeniach wykorzystujących systemy iOS i Android.

Lokalizacja Facebook

W tym krótkim poradniku zaprezentuję Ci, jak w prosty sposób sprawdzić lokalizację na profilu Facebook przy użyciu urządzenia z systemem iOS oraz Android.

Lokalizacja FB na urządzeniu z systemem Android:

Pierwszym krokiem jaki musisz wykonać jest włączenie usług lokalizacji w ustawieniach Twojego telefonu, tak aby działały w tle, czyli cały czas, niezależnie od tego czy aplikacja Facebook jest włączona czy też nie. Kolejnym krokiem jest naciśnięcie ikony , która znajduje się w prawym górnym rogu ekranu po włączeniu aplikacji. Następnie musisz dotknąć opcji „znajomi w pobliżu” i wybrać osoby, dla których chcesz, aby była widoczna Twoja lokalizacja. Obok Twojego imienia i nazwiska znajduje się suwak przy pomocy którego możesz włączyć lub wstrzymać funkcję „znajomi w pobliżu”. Jeżeli suwak przesuniesz w lewo, wtedy funkcja będzie wyłączona. Przesunięcie suwaka w prawo spowoduje ponowne włączenie funkcji i udostępnienie Twojej lokalizacji wybranym wcześniej osobom.

Lokalizacja FB i messenger na urządzeniu z systemem iOS:

Na początku konieczne jest włączenie usług lokalizacji w ustawieniach Twojego telefonu. Należy zwrócić uwagę, aby ustawić lokalizację w trybie „Zawsze”. Kolejnym krokiem jest naciśnięcie ikony , która znajduje się w prawym dolnym rogu ekranu po włączeniu aplikacji.

Następnym krokiem jest dotknięcie opcji „Znajomi w pobliżu”. W tym miejscu, w celu wyświetlenia opcji „znajomi w pobliżu”, może być konieczne dotknięcie opcji „zobacz więcej”.

Następnie dotknij opcji , która znajduje się w prawym górnym rogu ekranu. To spowoduje pojawienie się suwaka. Przesunięcie suwaka w prawą stronę umożliwia włączenie funkcji „znajomi w pobliżu”, natomiast przesunięcie w lewo, wyłącza tą funkcję.

W ten sposób, zarówno na urządzeniach z iOS jak i Android, możesz sprawdzić lokalizacje swoich znajomych oraz udostępnić własną.

Zobacz też:

Sprawdź również

Biblioteka reklam Facebook – czym jest?

Platformy społecznościowe, takie jak Facebook, niosą w sobie ogromny potencjał sprzedażowy…