Jak opuścić grupę na FB?

Jak usunąć grupę na FB? Grupy na Facebooku są bardzo przydane, kiedy chcemy nawiązać konwersację z większą liczbą ludzi przez dłuższy czas. W przypadku zwykłej, krótkiej rozmowy z kilkoma osobami wystarczy nam bowiem zwykła aplikacja Messenger, która umożliwia dołączenie do prywatnej rozmowy dodatkowych użytkowników.

Kiedy przydaje nam się grupa na FB?

Kiedy jednak parę osób wspólnie np. pracuje nad jednym projektem, przez określony czas, a do tego będzie potrzeba przesyłania sobie plików, zdjęć, lików itp. – wówczas świetnie sprawdzają się grupy, których tworzenie oferuje Facebook. Dużym plusem jest też to, że w grupie łatwiej wrócić do poprzednich postów niż w zwykłym okienku konwersacji, gdzie szybko nam się wszystko gubi.

Projekt skończony, grupa przestaje być potrzebna… I co dalej?

Kiedy nadchodzi ten moment, że dochodzimy do wniosku, iż nasza grupa na fejsie spełniła już swoje zdanie i nie jest więcej potrzebna warto ją usunąć. Wiele osób przeglądając panel Facebooka zachodzi jednak w głowę jak to uczynić. Poniżej odpowiedź.

Jak skasować grupę na FB?

Kasowanie grupy na Facebooku jest możliwe poprzez usunięcie wszystkich członków grupy, a następnie opuszczenie jej samemu. Aby to uczynić musimy być, co oczywiste, administratorem tejże. Jeśli mamy status admina grupy wchodzimy w ustawienia -> członkowie, a następnie po kolei wybieramy każdego uczestnika naszej grupy i kasujemy jego członkostwo.

Członkowie grupy na Facebooku

Z chwilą, gdy zostaniemy sami, a następnie opuścimy grupę zostanie ona samoistnie skasowana.

Usuwanie członków grupy na FB

Teraz już wiesz, jak usunąć grupę na FB. Takie rozwiązanie zostało przyjęte przez Facebooka, który przyjął, zresztą słusznie, że ludziom nie będzie chciało się kasować tworzonych grup. Aby jednak nie zaśmiecać zasobów należało jakoś rozwiązać sytuację. Logicznym wyjściem było przyjęcie, że grupa przestaje być potrzebna, gdy opuszczą ją wszyscy członkowie. Dlatego usuwanie grupy może nastąpić nie tylko przez administratora, który siłą wyrzuci z niej członków ale również w sposób naturalny – gdy oni sami zrezygnują z uczestnictwa w niej.

Przeczytaj też poprzednie artykuły z tej serii mówiące o tym jak usunąć konto na facebooku i jak usunąć stronę na fb. Jeśli macie jakieś pytania, zapraszam do komentowania!

3 Comments

  1. Witam A jak to jest z messengerem
    Usunelam znajomych z grupy i opuscilam konwersacje ze jej nie widze na liście. Ale kolezanka mowila ze dalej widac grupe i można czytać rozmowy. Nie mogę jednak jej odszukać żeby wejść i całkiem usunąć grupę. Bo zależy mi na wyczyszczeniu całości historii aby nawet dla byłych członków nie były widoczne eozmowy

    1. Niestety nie możesz usunąć konwersacji innych osób, a jeśli byli oni członkami konwersacji na messengerze (a nie grupy na facebooku) to mają oni przeprowadzone rozmowy w swoim archiwum

  2. Dzień dobry, proszę o poradę. Przez przypadek usunęłam się z zamkniętej grupy i teraz nie potrafię jej odnaleźć. Kilka osób będących na tej grupie zapraszało mnie do niej, jednak nie otrzymałam żadnego zaproszenia. Co może być przyczyną? dlaczego jej nie widzę? Czy zostałam zablokowana?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Gdzie najlepiej założyć bloga za darmo? Jak na nim zarabiać?

Internetowe blogi w ostatnich latach robią w sieci prawdziwą furorę. O ile sama idea tworz…