Home Social Media Jak usunąć kogoś z FB?
Social Media - 19 marca 2022

Jak usunąć kogoś z FB?

Usuwanie znajomych z Facebook'a

Jak usunąć znajomego z Facebooka? Jest na to kilka sposobów, które pozwolą Ci pozbyć się niechcianego użytkownika z grona Twoich znajomych na popularnym portalu społecznościowym FB. Oto kilka sposobów.

Poprzez zakładkę Znajomi na swoim profilu

Jak usunąć znajomego z fb – masz przed sobą swój Profil będący Dziennikiem aktywności na Facebooku. Podzielony jest następujące zakładki: „Posty”, „Informacje”, „Znajomi”, „Zdjęcia”, „Filmy”, „Zameldowania” oraz „Więcej”. Do wykonania naszej operacji interesuje nas zakładka „Znajomi”. Klikając w nią pojawia się lista Twoich znajomych, których dotychczas zaprosiłeś lub zostałeś przez nich zaproszony. Każdego znajomego reprezentuje kafelek z avatarem (zdjęciem głównym). Przy zdjęciu głównym znajduje się wielokropek. Gdy w niego klikniemy przy wybranym znajomym – którego chcemy usunąć – pokazują się opcje: „Ulubione”, „Edytuj listę znajomych”, „Przestań obserwować” oraz „Usuń z grona znajomych”. Po kliknięciu w ten ostatni komunikat wyświetla nam się okno dialogowe z komunikatem u góry: „Usuń X z grona znajomych”. Poniżej ukazuje się pytanie: „Czy na pewno chcesz usunąć użytkownika X z grona swoich znajomych?” Wtedy klikamy komendę „Potwierdź”, a przy avatarze (byłego) znajomego pokaże się „Dodaj do znajomych”. Po odświeżeniu strony w przeglądarce internetowej usunięty przed chwilą znajomy znika z naszej listy znajomych. Zawsze można się rozmyślić z decyzji usunięcia konkretnej osoby z grona znajomych. Wtedy klikamy w przycisk „Anuluj” lub w krzyżyk z prawej strony okna dialogowego.

Jak usunąć kogoś z FB poprzez wyszukiwarkę Facebooka

Na stronie portalu społecznościowego Facebook w lewym górnym rogu znajduje się pasek wyszukiwarki. Widnieje w nim symbol lupy oraz napis: „Szukaj na Facebooku”. Klikamy w niego i wpisujemy imię oraz nazwisko osoby, która nas interesuje, a którą chcemy usunąć z grona posiadanych znajomych. Po wciśnięciu klawisza „Enter” powinien wyświetlić się nam profil wybranej osoby. Niech to będzie Jan Kowalski. Pod jego zdjęciem w Tle oraz avatarem widnieją dwa przyciski: „Znajomi” oraz „Wyślij wiadomość”. Klikamy w przycisk „Znajomi” i wtedy rozwija nam się lista z następującymi opcjami: „Ulubione”, „Edytuj listę znajomych”, „Przestań obserwować” oraz „Usuń z grona znajomych”. Po kliknięciu w ten ostatni komunikat wyświetla nam się okno dialogowe z komunikatem u góry: „Usuń Jan Kowalski z grona znajomych”. Poniżej ukazuje się pytanie: „Czy na pewno chcesz usunąć użytkownika Jan Kowalski z grona swoich znajomych?” Wtedy klikamy komendę „Potwierdź”, a przy avatarze (byłego) znajomego pokaże się „Dodaj do znajomych”. Po odświeżeniu strony w przeglądarce internetowej usunięty przed chwilą znajomy znika z naszej listy znajomych. Zawsze można się rozmyślić z decyzji usunięcia konkretnej osoby z grona znajomych. Wtedy klikamy w przycisk „Anuluj” lub w krzyżyk z prawej strony okna dialogowego.

Jak usunąć kogoś ze znajomych na FB poprzez profil wybranego Znajomego – instrukcja

Przeglądając profile osób w zakładce Znajomi możesz wybrać bezpośrednio osobę, którą chcesz usunąć z grona znajomych. Wchodzisz w profil, przykładowo, Anny Nowak. Wtedy już postępujesz podobnie jak w punkcie drugim tego artykułu, czyli: pod zdjęciem w Tle oraz avatarem Anny Nowak widnieją dwa przyciski: „Znajomi” oraz „Wyślij wiadomość”. Klikamy w przycisk „Znajomi” i wtedy rozwija nam się lista z następującymi opcjami: „Ulubione”, „Edytuj listę znajomych”, „Przestań obserwować” oraz „Usuń z grona znajomych”.

Po kliknięciu w ten ostatni komunikat wyświetla nam się okno dialogowe z komunikatem u góry: „Usuń Anna Nowak z grona znajomych”. Poniżej ukazuje się pytanie: „Czy na pewno chcesz usunąć użytkownika Anna Nowak z grona swoich znajomych?” Wtedy klikamy komendę „Potwierdź”, a przy avatarze (byłej) znajomej pokaże się „Dodaj do znajomych”.

Po odświeżeniu strony w przeglądarce internetowej usunięty przed chwilą znajoma znika z naszej listy znajomych. Zawsze można się rozmyślić z decyzji usunięcia konkretnej osoby z grona znajomych. Wtedy klikamy w przycisk „Anuluj” lub w krzyżyk z prawej strony okna dialogowego.

Uwaga! Może zdarzyć się tak, że danej osoby nie możemy odnaleźć na Facebooku. Występuje wtedy prawdopodobieństwo, że dany użytkownik albo skasował konto całkowicie albo je dezaktywował. Powiedzmy, że chcemy usunąć osobę, która dezaktywowała konto. Co wówczas robimy?

Wyszukując osobę, która ma zdezaktywowane konto, powinniśmy trafić na konto z pustym avatarem. Klikając w kafelek z pustym avatarem wyświetla się komunikat: „Jeśli X aktywuje ponownie swoje konto, będziecie nadal znajomymi. Jeśli usuniesz tę osobę z grona znajomych i aktywuje ona ponownie swoje konto, będziesz musiała wysłać jej zaproszenie do grona znajomych, aby zobaczyć jej posty na Facebooku.” Poniżej jest opcja „Unfriend”, co oznacza skasowanie osoby z grona znajomych i „Ok”. Klikając „Ok” wracamy do naszej listy znajomych. Przy pustym avatarze, jak przy każdym kafelku z avatarem znajomego, również znajduje się wielokropek. Klikając w niego mamy już tylko opcję: „Usuń z grona znajomych”. Wtedy wyświetla się okno dialogowe z pytaniem: „Czy na pewno chcesz usunąć użytkownika X z grona swoich znajomych?”. Jeśli jesteśmy pewni naszego zamiaru, klikamy „Potwierdź”, a jeśli się rozmyślimy, klikamy „Anuluj” lub wybieramy krzyżyk.

Oto co się dzieje gdy usuniesz kogoś z grona znajomych:

  • Osoba, którą usuniesz z grona posiadanych znajomych, nie zostaje o tym poinformowana.
  • Osoba usunięta z grona znajomych może nadal do Ciebie pisać wiadomości, o ile nie masz innych ustawień Prywatności konta.
  • Osoba ta może ponownie Cię zaprosić do grona znajomych, o ile w drodze ostateczności jej nie zablokujesz.
  • Osoba ta może mieć ograniczoną widoczność tego, co publikujesz w Dzienniku aktywności.
  • Usuwając osobę ze swojego grona znajomych, sam znikasz z listy znajomych osoby usuniętej.

Sprawdź również

Zdjęcie w tle – Jak na Facebooku prawidłowo je ustawić?

Jak dopasować zdjęcie w tle na FB? Jak ustawić zdjęcie w tle na prywatne? Jak zablokować z…