Home Social Media Jak usunąć konto Snapchat?
Social Media - 28 kwietnia 2022

Jak usunąć konto Snapchat?

Usuwanie snapchata krok po kroku

Snapchat w okresie swojej świetności posiadał ogromną rzeszę oddanych użytkowników. Dobrze było mieć na nim konto i aktywnie się udzielać. A udzielali się wszyscy, ci popularni, znani i lubiani oraz zwykli ludzie, którzy zakochali się w zdjęciach i filmach, które istniały tylko 24 godziny. Aktualnie o samej aplikacji mówi się zdecydowanie mniej, jednak ona nadal istnieje i ma oddanych fanów. Pojawiają się jednak sytuacje, w których konto trzeba usunąć, dobrze jest więc wiedzieć jak usunąć konto na Snapie.

Snapchat – czym jest i na czym polega?

Aplikacja istnieje od 2011 roku, a założona została przez studentów uniwersytetu Stanforda. Od początku zyskała ogromna popularność, wszyscy chcieli robić i wysyłać Snapy. Najlepsze w nich było to, że „żyły” w Internecie tylko przez dobę. Na Snapchacie były zarówno osoby prywatne jak i firmy, chętnie wykorzystujące te medium do reklamy i marketingu

Nie tylko, wspomniane już, znikające relacje spopularyzowały aplikację. Wszyscy świetnie się bawili korzystając z filtrów zmieniających rysy twarzy, czy też dodających pewne elementy, jak np. królicze uszy. Wszystko się jednak zmieniło, kiedy to Instagram skopiował pomysł nagrywania story, relacji i również wprowadził filtry, bardzo mocno je przy tym rozwijając. Wówczas Snapchat zaczął tracić użytkowników, a po pewnym czasie jego popularność spadła ogromnie.

Oprócz wykradnięcia pomysłów przez konkurencję, również same zmiany w aplikacji spowodowały, że tracił on zainteresowanie użytkowników. Zmieniające się i trudne do zrozumienia algorytmy spowodowały, że użytkownicy lepiej zaczęli się odnajdywać na Facebooku czy Instagramie.

Aktualnie Snapchat działa nadal i pomimo ogromnej konkurencji całkiem nieźle sobie radzi, chociaż nie jest już potentatem na rynku aplikacji mobilnych.

Jak usunąć konto na Snapie?

Nie można od razu zniknąć ze Snapchata. Proces dezaktywacji konta, to co prawda kilka prostych czynności, jednak całkowite usunięcie aplikacji trwa aż 30 dni. Jest to czas na podjęcie decyzji, czy faktycznie chce się ze Snapem rozstać i zatrzeć po sobie wszystkie ślady, czy też jednak wrócić i działać dalej. Jeśli w ciągu 30 dni nastąpi logowanie, automatycznie odzyskuje się konto na Snapchacie i proces dezaktywacji jest zakończony. Jeśli jednak decyzja o usunięciu konta jest ostateczna, to nie trzeba robić nic więcej i po prostu po tych 30 dniach nie należy się do aplikacji już nigdy więcej logować. Snapchat sam usunie konto, a wraz z nim wszystkie dane.

Proces dezaktywacji – jak usunąć konto Snapchat?

Decyzja podjęta i usuwacie definitywnie konto? Poniżej instrukcja krok po kroku jak usunąć Snapa. Żeby rozpocząć, wcześniej opisywany, 30 dniowy proces dezaktywacji konta, należy w pierwszym kroku zalogować się do samej aplikacji. Następnie wejść należy w ikonkę konta. Kolejne kroki przedstawiają się następująco:

  • Wybieramy Ustawienia
  • Klikamy Wsparcie, które przenosi nas na witrynę internetową
  • Następnie wchodzimy w „Potrzebuję pomocy”
  • W sekcji „My Account & Security” wybieramy funkcję „Delete My Account”
  • Po ponownym zalogowaniu się klikamy „Continue”.

Teraz pozostało jedynie zaczekać 30 dni, aż proces dezaktywacji się zakończy i konto wraz z pozostałymi danymi zostanie trwale usunięte z aplikacji. Pamiętać należy, że jeśli w ciągu tego czasu zmieni się zdanie, to ponowne zalogowanie przerywa proces i pozwala na powrót do korzystania ze Snapchata.

Jeśli jednak trwałe usunięcie aplikacji i wszystkiego co z nią związane to za dużo jak na raz, można ją po prostu odinstalować i zrobić sobie od Snapa przerwę, taka jakiej aktualnie potrzebujemy. Po ponownym zainstalowaniu można będzie spokojnie powrócić do zdjęć zapisanych i przechowywanych w galerii Memories.

Warto także pamiętać, że trwałe usunięcie Snapchata nie oznacza, że po jakimś czasie nie będzie można na niego wrócić. Okazać się może, że przykładowo zawodowe obowiązki będą wymagały obecności w tej aplikacji. Wówczas po prostu należy założyć nowe konto i ponownie cieszyć się użytkowaniem aplikacji.

Sprawdź również

Zdjęcie w tle – Jak na Facebooku prawidłowo je ustawić?

Jak dopasować zdjęcie w tle na FB? Jak ustawić zdjęcie w tle na prywatne? Jak zablokować z…