Stół chłodniczy do pizzy — zastosowanie w gastronomii
Pyszna pizza, którą chętnie zamawiają goście, to nie tylko najwyższej jakości składniki, ale także odpowiednio przyrządzone ciasto. Liczy się w nim nie tylko oryginalny przepis, ale i samo jego przyrządzenie oraz przechowywanie. Dlatego też każda profesjonalna pizzeria powinna posiadać stół chłodniczy do pizzy, który pozwoli na przechowywanie ciasta w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu nie będzie się zsychać i robić gąbczaste, a po wypieku będzie kruche i smaczne.
Spis treści:
Do czego służy stół chłodniczy do pizzy i dlaczego warto go mieć?
Aby ciasto po wypieczeniu było kruche i chrupiące, powinno być odpowiednio przygotowane i przechowywane. Do tego służy profesjonalne wyposażenie, jakim jest stół chłodniczy do pizzy. Wyglądem przypomina on tradycyjną szafkę kuchenną, jednak oba meble kuchenne różnią się swoją funkcją. Przede wszystkim stół chłodniczy posiada blat chłodzący, który służy do przygotowania ciasta na pizzę w odpowiednich warunkach i temperaturze. Dzięki niemu ciasto w trakcie przygotowywania i w oczekiwaniu na pieczenie nie zsycha się i pozostaje świeże na dłużej. Jest to szczególnie ważne, ponieważ pizzerie z reguły przygotowują większą ilość ciasta przed otworzeniem lokalu. Dodatkowo tego rodzaju stół chłodniczy wyposażony jest w szafki mrożące, w których można przechowywać gotowe rozporcjowane ciasto, a także wcześniej pokrojone warzywa i mięso.
Jak wybrać najlepszy stół chłodniczy do pizzy?
Wysokiej klasy stół chłodniczy do pizzy to wyposażenie, które powinno znaleźć się w każdym lokalu serwującym pizzę, gdzie liczy się jakość składników i odpowiedni sposób ich przygotowywania. Ten niezbędny kuchenny mebel potrafi zapewnić odpowiednią temperaturę blatu nawet w pomieszczeniach, w których panuje wysoka temperatura i wilgoć.
Wielkość stołu chłodniczego do pizzy
Stół chłodniczy do pizzy powinien znaleźć się w każdej pizzerii bez względu na jej wielkość i natężenie ruchu, jednak najlepiej dobrać go do faktycznych potrzeb i możliwości lokalu. Dostępne są stoły chłodnicze dwu i trzydrzwiowe, które dodatkowo mają możliwość dostawienia nakładki chłodniczej z oddzielnym zasilaniem pozwalającej na przechowywanie nawet sześciu standardowych pojemników chłodniczych.
Wysokiej jakości stal nierdzewna
Stół chłodniczy do pizzy, jak każde profesjonalne wyposażenie gastronomii, powinien być wykonany z wysokiej jakość stali nierdzewnej odpornej na korozje, uszkodzenia mechaniczne i łatwej w czyszczeniu. Dodatkowo tego rodzaju stoły mogą posiadać granitowy blat idealny do przyrządzania ciasta na pizzę.
Pojemność
Pizzerie, bez względu na ruch panujący w lokalu, najczęściej przygotowują dużą ilość ciasta na pizzę jeszcze przed otwarciem, które następnie czeka, aż trafi do pieca. A zatem stół chłodniczy do pizzy powinien posiadać odpowiednią pojemność do przechowywania również wewnątrz, dostosowaną do potrzeb pizzerii. Na rynku można dostać stoły chłodnicze o pojemności od 280 do 580 l, które ułatwią przechowywanie ciasta do pizzy w optymalnych warunkach.
Moc elektryczna
Moc elektryczna odpowiada za szybkość schładzania się blatu i szuflad chłodniczych do odpowiedniej temperatury, która umożliwia odpowiednie przygotowanie i przechowywanie ciasta. Stół chłodniczy do pizzy może posiadać zakres mocy nawet od 230 do 500 V – im większa moc, tym szybciej stół chłodzi się i jest gotowy do pracy.
Temperatura
Odpowiednia temperatura to parametr, który jest odpowiedzialny za odpowiednie przygotowywanie ciasta na blacie oraz jego przechowanie wewnątrz stołu. Dlatego też stół chłodniczy do pizzy powinien mieć regulowany zakres od -2 do -8 stopni tak, aby ciasto nie zsychało się i nie traciło swoich walorów.
Strategia content marketingowa – co warto o niej wiedzieć?
Coraz więcej firm dostrzega znaczenie przemyślanego planu działań opartych na wartościowyc…