Home Social Media Jak się wylogować z messengera?
Social Media - 26 kwietnia 2021

Jak się wylogować z messengera?

Wylogowanie z messengera

Messenger to jeden z najpopularniejszych komunikatorów ostatnich lat. Nie tylko prowadzimy przy jego pomocy konwersacje z osobami oddalonymi od nas nawet o kilkaset kilometrów, ale też przesyłamy sobie wzajemnie zdjęcia, filmiki, dzwonimy do siebie czy prowadzimy rozmowy video. Ta rozbudowana i używana przez nas na co dzień aplikacja ma jedna wadę – nie można się z niej łatwo wylogować. W czasach, gdy nasza prywatność jest dla nas szczególnie ważna, choćby ze względu na to, że wydaje się nam być często naruszana – jest to poważny problem. Jak więc sobie z tym poradzić? Jak wylogować się z messengera?

Messenger wylogowanie z aplikacji

Choć twórca nie przewidział w Messengerze przycisku „wyloguj”, nie znaczy to, że nie jest to możliwe. Takie działanie wymaga od nas po prostu nieco więcej „zachodu”. Do wyboru mamy co najmniej dwie możliwości – wylogowanie z sesji oraz czyszczenie danych. Jak można się domyśleć – niewiele mają one wspólnego z sama aplikacja, jednak działają i pozwalają nam odczuwać, że nasze rozmowy są chronione przed np. niechcianym okiem osoby, która znajdzie nasz zagubiony smartfon czy hakerem, który wkradnie się do naszego telefonu.

Wylogowanie z sesji messenger

W pierwszej kolejności omówmy wylogowanie z sesji. Ten krok powiązany jest z Facebookiem, gdzie w ustawieniach odszukujemy zakładkę „Bezpieczeństwo i logowanie”. Tam znajdujemy „miejsce logowania”, gdzie odnajdujemy sesje, z której chcemy się wylogować, i klikamy na trzy kropki znajdujące się po prawej stronie. Tam do wyboru mamy dwie opcje – „To nie Ty?” – którą wybieramy, jeśli podejrzewamy, że na nasze konto zalogowała się obca osoba; oraz „wyloguj się”, wybierana, gdy po prostu chcemy wylogować się z konkretnej sesji na konkretnym urządzeniu. Trzeba jednak pamiętać, że kliknięcie przycisku „wyloguj” powoduje natychmiastowe wylogowanie się również z Facebooka na danym urządzeniu.

Czyszczenie danych – wylogowanie z messengera

Druga z opcji – czyszczenie danych – przydaje się, gdy chcemy usunąć wszystkie dane, które zbiera o nas aplikacja, czyli np. ID, płeć, lokalizacje czy zdjęcia. Messenger przechwycą również informacje o naszych preferencjach i obecnościach na innych stronach, dostosowując do nich dzięki temu np. wyświetlane reklamy. Tym samym już po prostu użytkując Messengera możemy czuć się obserwowani.

Co prawda czyszczenie danych nie równa się z typowym wylogowaniem z Messengera, ale usuwa informacje na nasz temat z samej aplikacji. Aby wyczyścić dane zebrane przez komunikator należy wejść w ustawienia na naszym smartfonie, a tam wybrać opcje „Aplikacje”, gdzie na liście wyszukujemy Messengera, gdzie wybieramy „Przechowywanie danych”. Pojawi się nam przycisk „Wyczyść dane”, który klikamy i już – dane zostają usunięte.

Istnieje jeszcze możliwość usunięcia aplikacji Massenger z urządzenia – wtedy nikt nie będzie miał możliwości wglądu w nasze rozmowy na danym urządzeniu, a dane na nasz temat w samej aplikacji zostaną wyczyszczone. Jednak rozwiązanie to jest wygodne tylko w jednym przypadku – gdy sami chcemy przestać korzystać z komunikatora, albowiem wtedy stracimy coś jeszcze – możliwość kontaktowania się ze znajomymi w ten popularny wśród wielu sposób.

Sprawdź również

Co oznaczają ikonki na Instagramie?

Co oznaczają poszczególne ikonki, które spotkać można na Instagramie? Dziś bardzo wiele os…